Coeliaki

Wat is Coeliakie?

Gluten zijn eiwitbestanddelen van de gluten bevattende granen tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en mogelijk ook haver. Deze eiwitten zijn de oorzaak van beschadiging van de darmmucosa en daarmee het immuunsysteem. De erfelijke, chronische ziekte coeliakie is het gevolg.

Diagnose

De diagnose is vaak pas positief als er ernstige problemen zijn. Eveneens kan er een dunne darmbiopt verricht worden. De cliënt kan het beste naar de diëtist als de diagnose daadwerkelijk gesteld is. Ook bij sterk vermoeden van de arts is behandeling mogelijk. Het is een behandeling die zeer veel aandacht vraagt.

Symptomen

Volwassenen

Laag HB, osteoporose, lage weerstand, diarree en/of obstipatie, gewichtsvermindering, aften, moeheid, huidafwijkingen, spierkramp en afwijkingen aan het gebit.

Kinderen

groeiachterstand, lage weerstand, dikke buik, dunne billen, slecht eten en vaak huilen. Coeliakie wordt wel foutief gediagnosticeerd als IBS.

Wat is de rol van de diëtist?

De diëtist speelt bij coeliakie als coach een belangrijke rol. Een dieet is namelijk de enig juiste behandeling na het stellen van de diagnose. Het doel van het dieet is het herstellen van de darmwand, het voorkomen van complicaties en het optimaliseren van de voedingstoestand, zodat het welbevinden bevorderd wordt. Taak voor de diëtist is onder andere het bewaken van de volwaardigheid van de voeding, waarbij gelet wordt op jodium, ijzer, calcium, vitamine B en voedingsvezel.

Belangrijk is om te individualiseren; bij niet iedereen hoeft het dieet heel streng te zijn!

Als de diagnose coeliakie op volwassen leeftijd wordt gesteld, kan het lange tijd duren voordat de darmwand volledig hersteld is: na 1 jaar is slechts 20% en na 5 jaar is 80% van de patiënten hersteld.