COPD

COPD ( Chronische bronchitis of longemfyseem) is een longziekte die in Nederland de derde oorzaak is van sterfte.

De afkorting staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Diseases. Roken is de belangrijkste oorzaak van COPD. Maar ook andere oorzaken kunnen een rol spelen. De aandoening komt alleen voor bij volwassenen. Mensen met COPD hebben last van chronische kortademigheid. Hierdoor zullen de longen hard moeten werken om voldoend lucht binnen te krijgen. Het spierweefsel heeft veel werk te verzetten.De behandeling kan zijn met medicijnen en een gezonde leefstijl. Mensen met COPD kunnen extra zuurstof nodig hebben.Het is de gezonde leefstijl en gezonde voeding die het klachtenpatroon van de COPD-patient kunnen verbeteren.

Met gezonde voeding bij COPD wordt bedoeld een voeding die voldoet aan de algemene richtlijnen gezonde voeding, maar bovendien een aanvulling is in de energie en eiwitten. Ook zal er extra aandacht worden gegeven aan de inname van calcium en vit D.

Het doel is het verbeteren of behouden van het lichaamsgewicht en het verbeteren of behouden van de spiermassa. Hierbij gaat het om het verbeteren van kwaliteit van leven.

Het voedingsadvies wat bij deze indicatie van belang is , zal sterk afhankelijk zijn van de persoonlijke omstandigheden. Vaak zal een energie en eiwitrijke voeding in combinatie met gerichte spieroefeningen (Fysiotherapie) de kwaliteit van leven kunnen verbeteren.