Diabetes Mellitus

Diabetes Meelitus, ook wel suikerziekte genoemd, is een ziekte waarbij de suikerspiegel ontregeld is. In geval van een aandoening is goede voeding extra belangrijk. Vaak is gezond eten al goed, maar ook bij diabetes zijn er een aantal voedingsregels. Bij diabetes is het bloedsuikergehalte ontregeld. De alvleesklier kan te weinig insuline aanmaken en/of het zijn de lichaamscellen die minder gevoelig zijn voor insuline .

De behandeling richt zich op het regelen van de suikerspiegel. Diabetes verhoogt de kans op het verkrijgen van hart- en vaatziekten. Met de behandeling van de suikerziekte proberen we dan eventuele complicaties te voorkomen. Dieet is een belangrijk onderdeel van de behandeling van diabetes. In de situatie dat er ook overgewicht is, zal al een kleine gewichtsvermindering heel gunstig kunnen zijn. Het is van groot belang om de koolhydraten in de voeding goed te verdelen over de dag. Tevens is ook het belang om de vetten te beperken of aan te passen in de voeding. In sommige gevallen zal ook gekeken worden naar de hoeveelheid energie die aangepast moet worden.Daarbij kan in sommige gevallen het ophogen van de hoeveelheid vezels in de voeding een belangrijke rol spelen.

De diëtist is gespecialiseerd in voeding bij diabetes mellitus. Zij geeft voedingsadvies en ondersteuning op maat. Ze maakt het advies persoonlijk op Uw mogelijkheden afgestemd. Hierbij speelt ook de afstemming van voeding op de eventuele medicatie een grote rol.

Naast dieet kan het zo zijn dat iemand behandeld wordt met medicijnen. Alles is er op gericht om complicaties van diabetes te voorkomen.