Allergieën
Wat is Voedselovergevoeligheid (voedselallergie en intolerantie)
Voedselovergevoeligheid is de overkoepelende term voor overgevoeligheidsreacties op eten, zoals een voedselallergie en voedselintolerantie. Het verschilt heel erg wat de symptomen zijn bij een allergie of intolerantie. Als je heftig reageert op een bepaald voedingsmiddel raden we aan om naar de huisarts te gaan. Die kan vaststellen of het om een allergische reactie of intolerantie gaat en je dan doorverwijzen naar een diëtist.
Wat zijn symptomen van een voedselallergie of intolerantie?
Het verschilt heel erg wat de symptomen zijn bij voedselovergevoeligheid. Vooral huid-, luchtweg- en maagdarm klachten komen vaak voor. Denk aan bultjes, hevige jeuk, benauwdheid, opgeven van slijm, hoesten, braken, diarree en krampen.
De belangrijkste stof die vrijkomt bij een allergische reactie is histamine. Deze stof zorgt ervoor dat de bloedvaten wijder worden. Bij een heftige reactie kan de bloeddruk hierdoor zo sterk dalen dat je bewusteloos raakt. Ook is gelijktijdig een astma-aanval mogelijk.
Veel van deze klachten kunnen ook andere oorzaken hebben. Het is daarom belangrijk dat de arts alle andere mogelijke oorzaken uitsluit. Soms is het wel gelijk duidelijk dat een specifiek voedingsmiddel de oorzaak van de klachten is. Meer onderzoek is in dat geval niet nodig.
Voorbeelden van symptomen bij allergie en intolerantie
Een allergische reactie bij de mond en keel. Denk hierbij vooral aan milde klachten zoals zwelling, jeuk en roodheid in en om de mond. De verschijnselen beginnen binnen enkele minuten na het eten van bepaalde soorten fruit, groenten, noten of schaaldieren.
Urticaria (galbulten) en angio-oedeem. Urticaria is een veel voorkomende huidziekte waarbij je last hebt van bultjes, hevige jeuk en heel soms met pijn. Een bijzondere vorm van urticaria is angio-oedeem waarbij grote vochtophopingen kunnen ontstaan. Urticaria en angio-oedeem kunnen veel verschillende oorzaken hebben, waaronder voedselovergevoeligheid.
Ons doel is om iedereen te laten genieten van voeding, klachten te voorkomen of te verminderen en een zo normaal mogelijk leven laten leiden ondanks de voedselallergie of voedselintoleranties. Wij helpen u om het verband tussen voeding en klachten te vinden en om een zo goed mogelijk voeding samen te stellen die bij u past.
Voedselintoleranties en andere voedselovergevoeligheden
Bij een voedselintolerantie is er een reactie op voeding zonder dat het immuunsysteem hierbij betrokken is. De klachten kunnen erg lijken op klachten bij voedselallergie. Lactose (uit melk) kan bijvoorbeeld klachten geven als de darmen deze stof niet goed kunnen verteren. Ook andere stoffen zoals sulfiet of bepaalde granen kunnen reactie geven.
Daarnaast hebben veel mensen last van maagklachten zoals misselijkheid, maagpijn, maagzuur en snel een vol gevoel hebben. Veel gehoorde darmklachten zijn diarree of juist verstopping, een pijnlijke buik, winderigheid en een opgeblazen gevoel. Een voedselintolerantie of een voedselovergevoeligheid kan een mogelijke oorzaak van de klachten zijn.
De diëtist kan U helpen om een balans te brengen in uw voedingspatroon.