Allergieën

Wat is Voedselovergevoeligheid (voedselallergie en intolerantie)

Voedselovergevoeligheid is de overkoepelende term voor overgevoeligheidsreacties op eten, zoals een voedselallergie en voedselintolerantie. Het verschilt heel erg wat de symptomen zijn bij een allergie of intolerantie. Als je heftig reageert op een bepaald voedingsmiddel raden we aan om naar de huisarts te gaan. Die kan vaststellen of het om een allergische reactie of intolerantie gaat en je dan doorverwijzen naar een diëtist. 

Wat zijn symptomen van een voedselallergie of intolerantie?

Het verschilt heel erg wat de symptomen zijn bij voedselovergevoeligheid. Vooral huid-, luchtweg- en maagdarm klachten komen vaak voor. Denk aan bultjes, hevige jeuk, benauwdheid, opgeven van slijm, hoesten, braken, diarree en krampen.  

De belangrijkste stof die vrijkomt bij een allergische reactie is histamine. Deze stof zorgt ervoor dat de bloedvaten wijder worden. Bij een heftige reactie kan de bloeddruk hierdoor zo sterk dalen dat je bewusteloos raakt. Ook is gelijktijdig een astma-aanval mogelijk.  

Veel van deze klachten kunnen ook andere oorzaken hebben. Het is daarom belangrijk dat de arts alle andere mogelijke oorzaken uitsluit. Soms is het wel gelijk duidelijk dat een specifiek voedingsmiddel de oorzaak van de klachten is. Meer onderzoek is in dat geval niet nodig. 

Voorbeelden van symptomen bij allergie en intolerantie

Ons doel is om iedereen te laten genieten van voeding, klachten te voorkomen of te verminderen en een zo normaal mogelijk leven laten leiden ondanks de voedselallergie of voedselintoleranties. Wij helpen u om het verband tussen voeding en klachten te vinden en om een zo goed mogelijk voeding samen te stellen die bij u past.

Voedselintoleranties en andere voedselovergevoeligheden

Bij een voedselintolerantie is er een reactie op voeding zonder dat het immuunsysteem hierbij betrokken is. De klachten kunnen erg lijken op klachten bij voedselallergie. Lactose (uit melk) kan bijvoorbeeld klachten geven als de darmen deze stof niet goed kunnen verteren. Ook andere stoffen zoals sulfiet of bepaalde granen kunnen reactie geven.

Daarnaast hebben veel mensen last van maagklachten zoals misselijkheid, maagpijn, maagzuur en snel een vol gevoel hebben. Veel gehoorde darmklachten zijn diarree of juist verstopping, een pijnlijke buik, winderigheid en een opgeblazen gevoel. Een voedselintolerantie of een voedselovergevoeligheid kan een mogelijke oorzaak van de klachten zijn.


De diëtist kan U helpen om een balans te brengen in uw voedingspatroon.