Ondervoeding

Veel mensen verwachten niet dat iemand met een gewicht van 80 kilo ondervoed kan zijn. En toch is dit zo. Het is niet alleen het gewicht, maar het is het tekort aan voedingsstoffenwat aangeeft of iemand last heeft van ondergewicht. Wel is het begrijpelijk als je binnen een drie weken tijd 5 of meer kilo kwijt raakt of dat je in 6 maanden een 10% van je gewicht hebt verloren, dat je dan spreek tover ondervoeding.

Ondervoeding komt vaker voor dan dat we verwachten. De kans op ondervoeding is groter bij bepaalde chronische aandoeningen, bijvoorbeeld COPD, hartfalen, CVA en decubitus. Ook dementie en eenzaamheid vergroten de kans op ondervoeding.

Een te lage BMI: voor mensen onder de 65 jaar 18,5 en lager , voor mensen boven de 65 jaar 20 en lager, geeft ook aan dat we waarschijnlijk te maken hebben met ondervoeding. Toch geldt dit niet voor iedereen en blijft het dus maatwerk om wanneer U denkt dat dit bij U speelt goed naar Uw voeding te kijken en deze te laten beoordelen. De diëtist is de professional bij uitstek om U hierbij te adviseren.