Prikkelbare Darm Syndroom

Wat is Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)?

PDS is een veel voorkomende chronische darmaandoening. Deze kenmerkt zich door buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik of winderigheid door gasvorming. Mensen met PDS ervaren vaak diarree of juist verstopping. Een poeppatroon waarbij diarree en verstopping elkaar afwisselen komt ook voor. Pijn in de buik staat op de voorgrond bij PDS.

De oorzaak van PDS is niet precies bekend. Wel is de kennis over oorzaken en het ontstaan van PDS de laatste jaren toegenomen. De medische wereld doet nog veel onderzoek naar de oorzaken van PDS. Waarschijnlijk spelen verschillende factoren een rol.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat PDS te maken heeft met de samenwerking tussen de hersenen en de darmen. Onze hersenen en darmen staan voortdurend met elkaar in verbinding. De communicatie tussen hersenen en darmen verloopt via ons zenuwstelsel. We kunnen dit niet bewust zelf sturen of beïnvloeden. Het zenuwstelsel geeft voortdurend signalen van onze darm door naar onze hersenen en andersom. Hierdoor ervaren we bijvoorbeeld honger, misselijkheid, braken, aandrang voor ontlasting, maar ook buikpijn, diarree en verstopping.

Algemeen goed advies leest U hieronder:

Gevarieerd, gezond, vezels

Het is verstandig om gezond te eten: veel verschillende groenten, fruit en andere plantaardige voeding. Vezels uit plantaardige voeding zijn voedsel voor je goede darmbacteriën en zijn nodig voor goede ontlasting. Eet ook zo gevarieerd mogelijk, veel verschillende voedingsmiddelen.
Soms is gezonder, gevarieerder en meer vezelrijk eten al voldoende om de klachten te verminderen.

Een diëtist kan je altijd helpen met je eetkeuzes om je klachten te verminderen. Iedereen krijgt een paar uur dieetadvies vergoed uit de basisverzekering. Laat je meerdere gezonde voedingsmiddelen weg, ga dan zeker naar een diëtist. Zij kan bepalen of je wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt en je adviseren hoe je producten kunt vervangen en gevarieerd en gezond kunt blijven eten.

Met behulp van het FODMAP-dieet onder begeleiding van een goede diëtist kun je uitzoeken welke voedingsmiddelen voor jou de triggers zijn voor je klachten, en hoeveel je daarvan kunt eten. Het FODMAP-dieet is tijdelijk. Doe dit dieet nooit op eigen houtje, maar alleen onder begeleiding van een goede diëtist en met behulp van de Monash FODMAP-app.

Tevens staan hieronder een aantal praktische tips: